L
ladin
Guest
DR.İ.KAMİL TARHAN İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLÜĞÜNE
MERSİN
13/ 10 /2008
GÜNDEM MADDELERİ:
1. Açılış ve yoklama.
2. Açılış konuşması ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili(4,5,6,8,23,32.3536.38.39.40.41.42.43.45.46.47.48.70.75.94.95.96..105.106.107.108)maddelerinin okunması.
3. 2007/2008 Öğretim Yılı Şube Öğretmenler Kurulu kararlarının değerlendirilmesi.
4. Sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmenin açıklamaları.
5. 2007/2008 öğretim yılı başarı durumlarının değerlendirilmesi.
6. Ders öğretmenlerinin açıklamaları.
7. Beslenme, temizlik, ders çalışma yöntemlerinin tespiti ve uygulanması.
8. Öğrencilerin devam devamsızlık,geç kalma,kılık kıyafet,nöbet durumlarının değerlendirilmesi.
9. Sınıf içi başarının artırılması için alınması gereken tedbirler.Ortak sınavların kararlaştırılması.
10. Okul – Veli işbirliği ve diyalogunun önemi.Veli toplantılarının ve veli bireysel görüşmelerinin yapılması.
11. Yazılı sınavlarda yığılma olmaması için böyle durumlarda ilgili öğretmenlerle görüşmeler yapılması.
12. SBS.-DYP-B sınavları ile ilgili komisyonların oluşturulması.
13. Yeni öğretim programları ile ilgili değerlendirmeler.
14. Zümre başkanları ile (15.bölge) yapılan toplantıların değerlendirilmesi.
15. Problemli öğrencilerin rehberlik servisine yönlendirilmesi.Zararlı alışkanlıklar hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesinin önemi.
16. E-Okul çalışmaları ile ilgili bilgilendirme.
17. 2005/2006 öğretim yılı yenilenen program gereği (4-5)el yazısı çalışmaları.
18. Dilek ve temenniler.
2008- 2009 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DR.İ.KAMİL TARHAN İLKÖĞRETİM OKULU
7/D SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI
Toplantı No : -1-
Toplantı Tarihi : 16/10/2008
Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası
Toplantıya Katılanlar :
İsmet KAHRAMAN ® Müdür Yardımcısı
Hasan ÖZCAN ® 7/D sınıfı Rehber öğretmeni
Nedim ÖZ ® Din Kült. ve Ah. Bil. Öğretmeni ()
Süheyla ÇAKIR ® Türkçe ve Düşünsel Eğitim Öğretmeni
H.Avni OKUMUŞ ® Matematik Öğretmeni
Celile ALTUN ® Fen Ve Teknoloji Öğretmeni
Makbule TOPÇU ® Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Hasan ÖZCAN ® İngilizce Öğretmeni-
Özlem KILIÇ ® Görsel Sanatlar
Mehmet SUCUBAŞI ® Beden Eğitimi Öğretmeni
Mehmet YILMAZ ® Müzik Öğretmeni
Erengül BALTALI ® Teknoloji ve tasarım Öğretmeni
Emine GİRİTLİ ® Teknoloji ve tasarım Öğretmeni
Veli KILIÇ ® Halk kültürü
Zeynep ÖNCÜ ® Rehberlik ve danışmanlık.
GÜNDEM MADDELERİ:
1- Açılış ve yoklama
2-Şube öğretmenler kurulunun toplanmasına ilişkin İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili(4,5,6,8,23,32.35,36.38.39.40.41.42.43.46.45,46,47.48.50,65,69,70,75,94.95.96,105.106,107,108)maddelerinin okunması.
3-2007/2008 Öğretim Yılı Şube Öğretmenler Kurulu kararlarının değerlendirilmesi.
4-Sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmenin açıklamaları.
5-2007/2008 öğretim yılı başarı durumlarının değerlendirilmesi.
6-Ders öğretmenlerinin açıklamaları.
7-Beslenme, temizlik, ders çalışma yöntemlerinin tespiti ve uygulanması.
8-Öğrencilerin devam devamsızlık,geç kalma,kılık kıyafet durumlarının değerlendirilmesi.
9-Sınıf içi başarının artırılması için alınması gereken tedbirler.Ortak sınavların kararlaştırılması.
10-Okul–Veli işbirliği ve diyalogunun önemi.Veli toplantılarının ve velibireysel görüşmelerinin yapılması.
11-Yazılı sınavlarda yığılma olmaması için böyle durumlarda ilgili öğretmenlerle görüşmeler yapılması.
12-SBS.-DYP-B sınavları ile ilgili komisyonların oluşturulması.
13-Yeni öğretim programları ile ilgili değerlendirmeler.
14-Zümre başkanları ile (8.bölge) yapılan toplantıların değerlendirilmesi.
15-Problemli öğrencilerin rehberlik servisine yönlendirilmesi.Zararlı alışkanlıklar hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesinin önemi.
16- E-Okul çalışmaları ile ilgili bilgilendirme.
17-2005/2006 öğretim yılı yenilenen program gereği (4-5)el yazısı çalışmaları-
18-Dilek ve temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ:
1. Toplantı Okul Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN başkanlığında, 7/D sınıfı rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN ve 7/D sınıfının derslerine giren öğretmenlerin katılımı ile gerçekleşmiştir.
2. Şube öğretmenler kurulunun toplanmasına ilişkin yönetmelik maddeleri Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN tarafından okundu.
3- 2007 – 2008 Öğretim yılının I ve 2. dönem öğrenci başarı düzeylerine bakılarak seviyenin iyi olduğu daha fazla yükseltilmesi için konuların öğrencilerin seviyelerine indirgenerek anlatılmasına, özellikle İngilizce (kitap ve 6-7-8 sınıf eğitim programı değiştiğinden),Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinde buna özen gösterilmesine karar verildi. Dersler işlenirken, gezi, gözlem, inceleme ve deneylerin anlatılması öğrencilerin başarı düzeyini yükselteceği düşünülerek söz konusu etkinliklerden sık sık yararlanılması kararlaştırıldı. Sınıftaki yetenekli öğrencilerin yetenekleri göz önünde bulundurularak ( Resim, Beden, Müzik ) derslerde daha çok ilgilenilmesine karar verildi.
4- Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN sınıfın fiziki durumunun eğitim ve öğretimin sorunsuz yürütülmesi için müsait olduğunu öğretmen arkadaşların belirteceği bir eksiklik varsa, ilgileneceğini belirtti. Öğretmen arkadaşlar sınıfın fiziki açıdan çalışmalarını engelleyebilecek bir durumunun olmadığı ifade ettiler. Sınıf başarısının artırılması için alınabilecek tedbirler konusunda, şube öğretmenleri şu fikirleri ileri sürdüler:
5-
Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN; derste konuşma alışkanlıklarının azaltılması ve derslerin daha verimli hale getirilmesi için öğrenci merkezli ders işlenmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin başarılarını arttırmak için öncelikle okuma seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini; öğrencilerin boş zamanlarını bol bol kitap okuyarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Derste öğrenci merkezli bir eğitim öğretim yapılması gerektiğini, öğrencilere daha fazla söz hakkı vererek derse karşı, ilgi, istek ve katılımı arttırmanın önemli olduğunu; başarılı öğrencilerin takdir edilerek ödüllendirilip diğer öğrencilerin de teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin derste, duygu, düşünce ve yorumlarını demokratik bir ortamda rahatlıkla, sıkılmadan, çekinmeden ve özgüvenle ifade edebilmeleri için uygun ortam hazırlanmasının başarıyı arttıracağını söyledi. Fırsatların en iyi ve azami derecede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.İngilizce Öğretmeni Hasan ÖZCAN; 7/D sınıfının düzenli ve uyumlu bir sınıf olduğunu, derslerine daha çok çalışarak daha da iyi olabileceklerini, bu noktada biz öğretmenlerin üzerine düşeni severek yapacaklarını belirtti.
6-Türkçe Öğretmeni Suheyla ÇAKIR, öğrencilerin başarısızlık nedenlerinin irdelenmesi, araştırılması ve tespit edilmesi suretiyle problemin çözülebileceğini söyledi. Okuma yazması iyi olmayan öğrenciler konusunda elbirliğiyle çözüm yolları bulunması gerektiğini; durumu zayıf olan öğrencilerin incitilmeden, rencide edilmeden, uygun yöntem ve tekniklerle başarılı hale getirilmesi gerektiğini; öğrencilerin bilgi, davranış ve karakter açısından başarılı hale getirilmesinin birinci derecede hedefimiz olduğunu söyledi. Öğrencilerin başarısızlık nedenlerini öğrenci, öğretmen, veli ve okul idaresi dörtgeninde aramak gerektiğini, öğrencilerin güzel Türkçemizi en güzel ve doğru kullanmalarının başarıda anahtar olduğunu, bu hususlarda elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğini, bütün öğretmen arkadaşlarımızın gerekli gayreti gösterdiğine inandığını söyledi.
7-. Müdür yardımcısı İsmet KAHRAMAN ; öğrencilerin başarılı olmasında en büyük etkenin öğretmen olduğunu, başarılı bir öğretmenin öğrencilerinin de başarılı olacağını, diğer sorunların zamanla halledilebileceğini, önemli olanın öğretmenin idealist olması gerektiğini belirtti. Bütün arkadaşların gayretle çalıştığına inandığını, bu gayretlerini devam ettirmelerinin hem öğrenci, hem çevre hem de ülke için önemli olduğunu, öğrencilerle ders içinde ve ders dışında yakından ilgilenmek suretiyle başarıyı yakalayacağımıza inandığını söyledi.Türkçe Öğretmeni Süheyla ÇAKIR; başarının çok okumaktan geçtiğini, okumayan, kitap okumayan, sadece ders kitaplarıyla yetinen öğrencilerin hiçbir zaman yeterince başarılı olamayacaklarını; kitap okuma konusunda öğrencilerin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Türkçeyi güzel, etkili ve doğru konuşan öğrencilerin de başarılı olacaklarını, bu hususta bütün arkadaşlarının işbirliği yaparak ve kütüphanemizi en iyi şekilde işletip değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Çocukların ayda bir, yılda on kitap okuyarak dahi büyük yol kat edeceğini belirten Süheyla ÇAKIR, bu hususta herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapacağına inandığını belirtti.Matematik öğretmeni H.Avni OKUMUŞ; öğrencilerin matematik dersinde geçmişe yönelik iyi bir temelle başarının sağlanacağını, dersin öğrencilere sevdirilmesinin başarıyı arttıracağını, yer yer testler hazırlanarak konuların kavratılması gerektiğini belirtti.Fen ve Teknoloji Öğretmeni Celile ALTUN; öğrencilere yeterince söz verilerek ilgi ve isteğin arttırılmasının başarıyı arttıracağı, öğrencinin dersi sevmesiyle başarının doğru orantılı olduğunu, dersi sevdirmenin de öğretmenin elinde olduğunu söyledi.Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni Nedim ÖZ; başarıda disiplin, tertip, düzen ve planlı çalışmanın önemini belirtti. Öğrencilere planlı ve doğru çalışma yöntemlerinin öğretilerek, rehberlik çalışmalarının bu hususta fırsat bilinmesi ve en iyi şekilde yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Öğrencilerin sadece bilgi yönünden değil, ahlâk ve davranış yönünden de yetiştirilmesinin önemine değindi. Öğrencilere kendi kültürümüzü kazandırıp kişilik yönünden sağlam bireyler yetiştirmeliyiz, dedi. Okulda mevcut olan araç ve gereçlerden en iyi şekilde yararlanılması gerektiğini belirtti.Dile getirilen bu fikirler tüm öğretmenler tarafından kabul edildi.
8- Okul Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN, öğrencilerin sınıfa beslenmelerini düzenli bir şekilde yaparak gelmelerinin onlar için yararlı olacağını, bu konuda öğrencilere sık sık hatırlatmaların yapılmasının gerektiğini söyledi. Temizlik, kılık kıyafet konusunda da öğrencilerle ilgilenilmesinin gerektiğini belirtti. Öğrencilerin sağlık durumlarını tehdit eden ve tehlikeye düşüren bit, sirke gibi haşerelerle, grip, nezle gibi rahatsızlıklar hakkında öğrencilere gerekli bilgileri vermeliyiz. Temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıklar hakkında bilgiler verildiğinde, temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıkların görülmeyeceği öğrencilere anlatılmalıdır. Sık sık kontroller yapılmalıdır. Öğrencilere mevsimlere göre giyinme konusunda bilgi verilerek öğrenciler bilinçlendirilmelidir.Öğrencilerin sağlık durumlarını tehdit eden ve tehlikeye düşüren bit, sirke gibi haşerelerle, grip, nezle gibi rahatsızlıklar hakkında öğrencilere gerekli bilgileri vermeliyiz. Temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıklar hakkında bilgiler verildiğinde, temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıkların görülmeyeceği öğrencilere anlatılmalıdır. Sık sık kontroller yapılmalıdır. Öğrencilere mevsimlere göre giyinme konusunda bilgi verilerek öğrenciler bilinçlendirilmelidir. Öğrencilerin beslenme ve sağlık durumlarının özenle takip edilmesi gerektiği vurgulandı. Özellikle servisle gelen öğrencilerin beslenmede zorluk çektiklerini, yetersiz ve dengesiz beslendiklerini söyleyen sınıf Matematik öğretmeni H.Avni OKUMUŞ bunun ileride öğrencilerin sağlığını bozabileceğini söyledi. Bunun için öğrencilere yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgiler verilirse daha iyi sonuçlar alınabileceği hususu dile getirildi
9- Fen ve Teknoloji Öğretmeni Celile ALTUN söz alarak, yeri geldikçe branşlar arası işbirliğinin sağlanılmasının faydalı olacağını, bunun gerekli olduğunu ifade etti.
10- Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN ; yazılı sınavlarda yönetmeliğe göre bir günde ikiden fazla yazılı yapılamayacağını, yazılı tarihinin en az bir hafta öncesinden duyurulmasının ve sonuçların da yine 10 gün içerisinde ilan edilmesinin bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. Sınıf Rehber Öğretmeni Hasan ÖZCAN’ta, “Mecbur kalmadıkça bir günde üç yazılı da yapmayalım” dedi.Sınıfın başarısında öğretmen-veli-öğrenci işbirliğinin şart olduğunu ifade eden Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN; veliyi de eğitim-öğretimini içine çekmeliyiz dedi. Öğretmenin göstereceği fedakârlığın fazlasıyla veliden beklenmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle okul dışında kontrolün veli tarafından yapılması, internet cafelerden çocukların uzak tutulması konusunda titizlik gösterilmesi, ders çalışmalarının takip edilmesi ve çalışma programının uygulanmasının sağlanması gibi görevlerin veliye düştüğünü bu konuda veli ile işbirliği yapılarak eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi gerektiği ortak görüşüne varıldı.Okul ve veli işbirliğinin sağlanmasını başarıyı olumlu yönde arttıracağını belirten Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Erengül BALTALI; öğretmenin tek başına başarı sağlamasının yeterli olmayacağını, velilerinin de üzerlerine düşen vazifeleri yapmaları gerektiğini, bu konuda velilerin pasif kaldıklarını, veli toplantılarında bu konunun velilere iletilmesi gerektiğini söyledi. Veli-öğretmen-öğrenci üçgeninin diyalog içinde olmasının başarıyı arttıracağını belirtti.
11-Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN sınıfta her öğrencinin bir sosyal kulüpte çalışmasının sağlanması için seçimlerin yapıldığını ve sosyal kulüp faaliyetlerinin öğrenciye toplumsal olarak çok şey kazandırdığını ifade etti. Kulüp çalışmalarına gereken önemin verileceği vurgulandı.Sınıf Rehber Öğretmeni Hasan ÖZCAN “bu sınıflardaki öğrenciler geçiş döneminde oldukları için psikolojik olarak uyum sağlayama problemleri ortaya çıkabilir, kendilerini derse veremeyebilirler. Sınıfın, ortamın ve öğretmenlerin değişmesi onların içlerine kapanmasına sebep olabilir. Bu geçiş dönemi ile ilgili hem öğrencilerin hem de, anne ve babalarının bu konular hakkında bilgilendirilmeleri gerekir. Ben de bu konuda gerekirse her türlü yardıma hazırım.’’ dedi.
12-Komisyon kurulup ,sınavlara özenle hazırlanılmasına karalaştırıldı
13-Yeni öğretim programlarının dikkatle uygulanması istendi.
14-Zümre toplantılarında alınan karaların uygulanması istendi.
15-Günümüzde zararlı içeceklerin ilköğretime kadar indiği, bu yüzden öğretmenlerin bu konuda çok duyarlı olmaları gerektiği, periyodik olarak öğrencilerin uyarılıp aydınlatılmaları gerektiği görüşü ortaya çıktı. Özellikle sigara, alkol ve uyuşturucunun zararlarının öğrencilere sürekli olarak anlatılması kararlaştırıldı. Zararlı maddelere meyilli olan öğrencilerin tespit edilip erkenden olumsuz durumların önüne geçileceği söylendi. Özellikle Ülkemizde bali ve tiner kullanan çocukların sayısında artış gözlemlendiği, bu nedenle, bu konuda gereken duyarlılığın gösterilerek,bali ve tiner gibi bağımlılık yapan zararlı uçucu maddeler hakkında öğrencilere seminer verilmesi kararlaştırıldı.
16-E-Okul da öğrenci bilgileri tamamlandı.Bu sayfada yapılacak işlemleri sınıf öğretmeni takip edecek.Öğrenci bilgilerinin ve sınav tarihlerinin biran önce sayfaya kayıt yapılması karalaştırıldı.
17- 4 ve 5 .sınıflarda el yazısını kullandıkları için bu konuda özen gösterilmesi kararlaştırıldı.
18-Başka söz alan olmadığından iyi dilek ve temennilerle Okul Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN tarafından toplantıya son verildi.
1- Öğrenci merkezli eğitim sistemi örnek alınarak öğrencilerin ders içi etkinliklerinin arttırılması sağlanacak.
2- Öğrenmeyi öğretme ilkesi doğrultusunda öğrencilerin kütüphane, laboratuar gibi eğitim alanlarını daha fazla kullanmaları sağlanacak.
3- Türkçeyi en iyi şekilde kullanmaları için öğrencilere gerekli bilgi ve davranışlar kazandırılacak.
4- Okul araç ve gereçlerini kullanma konusunda daha dikkatli davranılacak.
5- Veli toplantıları belli aralıklarla yapılacak. Maddi problemi, hastalık problemi olan öğrencilere gereken ilgi gösterilcek. Velilerin toplantıya katılmaları için gerekli aktivasyon sağlanacak.
6- Derse geçmeden dikkatlerin toplanması ve motivasyonun sağlanması için ön konuşma yapılacak.
7- Sosyal ve kültürel etkinliklere katılımın sağlanması için gerekli tanıtımlar yapılacak. Bu tür faaliyetler duyurulacak.Sigara, alkol ve uyuşturucunun zararları sürekli olarak anlatılacak.
8- Rehberlik ihtiyacı olan öğrenciler tespit edilerek Müd. Yrd. İsmet KAHRAMAN bilgilendirilecek.
9- Öğrencilere planlı çalışmanın önemi anlatılacak. Ders çalışma programı için okul rehber öğretmeninde gerekli yardım istenecek.
10-Bali ve tiner gibi bağımlılık yapan zararlı uçucu maddeler hakkında öğrencilere seminer verilmesi kararlaştırıldı.
11-E-OKUL sayfasında yapılan işlemlerden Müd.Yrd .İsmet KAHRAMAN bilgilendirilecek.
Toplantıya Katılan Öğretmenler:
Türkçe Öğretmeni Matematik Fen Ve Teknoloji
Süheyla ÇAKIR H.Avni OKUMUŞ Celile ALTUN
İngilizce Beden Eğitimi(SEÇMELİ) Müzik
Hasan ÖZCAN Mehmet SUCUBAŞI Mehmet YILMAZ
Görsel Sanatlar Sosyal Bilgiler Rehberlik/SOSYAL ETKİNLİK
Özlem ERDOĞAN Makbule TOPÇU Hasan ÖZCAN
Beden Eğitim Teknoloji ve Tasarım Halk Kültürü
Mehmet SUCUBAŞI Erengül BALTALI Veli KILIÇ
Rehberlik ve Reh. Din Kültür veAhlak Bilgisi Teknoloji ve Tasarım
Zeynep ÖNCÜ Nedim ÖZ Emine GİRİTLİ
Toplantı Başkanı
İsmet KAHRAMAN
Müdür yardımcısı
Okul müdürü
Ahmet FINDIK
MERSİN
2008/ 2009 Eğitim –Öğretim yılı 1.dönem Şube Öğretmenler Kurulu toplantısını 16/ 10 / 2008 günü saat 13:00 -1500 arasında aşağıdaki gündem maddeleri doğrultusunda yapmak istiyorum.
Gereğini bilgilerinize arz ederim
Gereğini bilgilerinize arz ederim
13/ 10 /2008
7/ D Sınıf Öğretmeni
HASAN ÖZCAN
HASAN ÖZCAN
GÜNDEM MADDELERİ:
1. Açılış ve yoklama.
2. Açılış konuşması ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili(4,5,6,8,23,32.3536.38.39.40.41.42.43.45.46.47.48.70.75.94.95.96..105.106.107.108)maddelerinin okunması.
3. 2007/2008 Öğretim Yılı Şube Öğretmenler Kurulu kararlarının değerlendirilmesi.
4. Sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmenin açıklamaları.
5. 2007/2008 öğretim yılı başarı durumlarının değerlendirilmesi.
6. Ders öğretmenlerinin açıklamaları.
7. Beslenme, temizlik, ders çalışma yöntemlerinin tespiti ve uygulanması.
8. Öğrencilerin devam devamsızlık,geç kalma,kılık kıyafet,nöbet durumlarının değerlendirilmesi.
9. Sınıf içi başarının artırılması için alınması gereken tedbirler.Ortak sınavların kararlaştırılması.
10. Okul – Veli işbirliği ve diyalogunun önemi.Veli toplantılarının ve veli bireysel görüşmelerinin yapılması.
11. Yazılı sınavlarda yığılma olmaması için böyle durumlarda ilgili öğretmenlerle görüşmeler yapılması.
12. SBS.-DYP-B sınavları ile ilgili komisyonların oluşturulması.
13. Yeni öğretim programları ile ilgili değerlendirmeler.
14. Zümre başkanları ile (15.bölge) yapılan toplantıların değerlendirilmesi.
15. Problemli öğrencilerin rehberlik servisine yönlendirilmesi.Zararlı alışkanlıklar hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesinin önemi.
16. E-Okul çalışmaları ile ilgili bilgilendirme.
17. 2005/2006 öğretim yılı yenilenen program gereği (4-5)el yazısı çalışmaları.
18. Dilek ve temenniler.
2008- 2009 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DR.İ.KAMİL TARHAN İLKÖĞRETİM OKULU
7/D SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLERİ TOPLANTI TUTANAĞI
Toplantı No : -1-
Toplantı Tarihi : 16/10/2008
Toplantı Yeri : Öğretmenler Odası
Toplantıya Katılanlar :
İsmet KAHRAMAN ® Müdür Yardımcısı
Hasan ÖZCAN ® 7/D sınıfı Rehber öğretmeni
Nedim ÖZ ® Din Kült. ve Ah. Bil. Öğretmeni ()
Süheyla ÇAKIR ® Türkçe ve Düşünsel Eğitim Öğretmeni
H.Avni OKUMUŞ ® Matematik Öğretmeni
Celile ALTUN ® Fen Ve Teknoloji Öğretmeni
Makbule TOPÇU ® Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Hasan ÖZCAN ® İngilizce Öğretmeni-
Özlem KILIÇ ® Görsel Sanatlar
Mehmet SUCUBAŞI ® Beden Eğitimi Öğretmeni
Mehmet YILMAZ ® Müzik Öğretmeni
Erengül BALTALI ® Teknoloji ve tasarım Öğretmeni
Emine GİRİTLİ ® Teknoloji ve tasarım Öğretmeni
Veli KILIÇ ® Halk kültürü
Zeynep ÖNCÜ ® Rehberlik ve danışmanlık.
GÜNDEM MADDELERİ:
1- Açılış ve yoklama
2-Şube öğretmenler kurulunun toplanmasına ilişkin İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ilgili(4,5,6,8,23,32.35,36.38.39.40.41.42.43.46.45,46,47.48.50,65,69,70,75,94.95.96,105.106,107,108)maddelerinin okunması.
3-2007/2008 Öğretim Yılı Şube Öğretmenler Kurulu kararlarının değerlendirilmesi.
4-Sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmenin açıklamaları.
5-2007/2008 öğretim yılı başarı durumlarının değerlendirilmesi.
6-Ders öğretmenlerinin açıklamaları.
7-Beslenme, temizlik, ders çalışma yöntemlerinin tespiti ve uygulanması.
8-Öğrencilerin devam devamsızlık,geç kalma,kılık kıyafet durumlarının değerlendirilmesi.
9-Sınıf içi başarının artırılması için alınması gereken tedbirler.Ortak sınavların kararlaştırılması.
10-Okul–Veli işbirliği ve diyalogunun önemi.Veli toplantılarının ve velibireysel görüşmelerinin yapılması.
11-Yazılı sınavlarda yığılma olmaması için böyle durumlarda ilgili öğretmenlerle görüşmeler yapılması.
12-SBS.-DYP-B sınavları ile ilgili komisyonların oluşturulması.
13-Yeni öğretim programları ile ilgili değerlendirmeler.
14-Zümre başkanları ile (8.bölge) yapılan toplantıların değerlendirilmesi.
15-Problemli öğrencilerin rehberlik servisine yönlendirilmesi.Zararlı alışkanlıklar hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesinin önemi.
16- E-Okul çalışmaları ile ilgili bilgilendirme.
17-2005/2006 öğretim yılı yenilenen program gereği (4-5)el yazısı çalışmaları-
18-Dilek ve temenniler.
GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ:
1. Toplantı Okul Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN başkanlığında, 7/D sınıfı rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN ve 7/D sınıfının derslerine giren öğretmenlerin katılımı ile gerçekleşmiştir.
2. Şube öğretmenler kurulunun toplanmasına ilişkin yönetmelik maddeleri Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN tarafından okundu.
3- 2007 – 2008 Öğretim yılının I ve 2. dönem öğrenci başarı düzeylerine bakılarak seviyenin iyi olduğu daha fazla yükseltilmesi için konuların öğrencilerin seviyelerine indirgenerek anlatılmasına, özellikle İngilizce (kitap ve 6-7-8 sınıf eğitim programı değiştiğinden),Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinde buna özen gösterilmesine karar verildi. Dersler işlenirken, gezi, gözlem, inceleme ve deneylerin anlatılması öğrencilerin başarı düzeyini yükselteceği düşünülerek söz konusu etkinliklerden sık sık yararlanılması kararlaştırıldı. Sınıftaki yetenekli öğrencilerin yetenekleri göz önünde bulundurularak ( Resim, Beden, Müzik ) derslerde daha çok ilgilenilmesine karar verildi.
4- Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN sınıfın fiziki durumunun eğitim ve öğretimin sorunsuz yürütülmesi için müsait olduğunu öğretmen arkadaşların belirteceği bir eksiklik varsa, ilgileneceğini belirtti. Öğretmen arkadaşlar sınıfın fiziki açıdan çalışmalarını engelleyebilecek bir durumunun olmadığı ifade ettiler. Sınıf başarısının artırılması için alınabilecek tedbirler konusunda, şube öğretmenleri şu fikirleri ileri sürdüler:
5-
Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN; derste konuşma alışkanlıklarının azaltılması ve derslerin daha verimli hale getirilmesi için öğrenci merkezli ders işlenmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin başarılarını arttırmak için öncelikle okuma seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini; öğrencilerin boş zamanlarını bol bol kitap okuyarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Derste öğrenci merkezli bir eğitim öğretim yapılması gerektiğini, öğrencilere daha fazla söz hakkı vererek derse karşı, ilgi, istek ve katılımı arttırmanın önemli olduğunu; başarılı öğrencilerin takdir edilerek ödüllendirilip diğer öğrencilerin de teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin derste, duygu, düşünce ve yorumlarını demokratik bir ortamda rahatlıkla, sıkılmadan, çekinmeden ve özgüvenle ifade edebilmeleri için uygun ortam hazırlanmasının başarıyı arttıracağını söyledi. Fırsatların en iyi ve azami derecede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.İngilizce Öğretmeni Hasan ÖZCAN; 7/D sınıfının düzenli ve uyumlu bir sınıf olduğunu, derslerine daha çok çalışarak daha da iyi olabileceklerini, bu noktada biz öğretmenlerin üzerine düşeni severek yapacaklarını belirtti.
6-Türkçe Öğretmeni Suheyla ÇAKIR, öğrencilerin başarısızlık nedenlerinin irdelenmesi, araştırılması ve tespit edilmesi suretiyle problemin çözülebileceğini söyledi. Okuma yazması iyi olmayan öğrenciler konusunda elbirliğiyle çözüm yolları bulunması gerektiğini; durumu zayıf olan öğrencilerin incitilmeden, rencide edilmeden, uygun yöntem ve tekniklerle başarılı hale getirilmesi gerektiğini; öğrencilerin bilgi, davranış ve karakter açısından başarılı hale getirilmesinin birinci derecede hedefimiz olduğunu söyledi. Öğrencilerin başarısızlık nedenlerini öğrenci, öğretmen, veli ve okul idaresi dörtgeninde aramak gerektiğini, öğrencilerin güzel Türkçemizi en güzel ve doğru kullanmalarının başarıda anahtar olduğunu, bu hususlarda elimizden gelen gayreti göstermemiz gerektiğini, bütün öğretmen arkadaşlarımızın gerekli gayreti gösterdiğine inandığını söyledi.
7-. Müdür yardımcısı İsmet KAHRAMAN ; öğrencilerin başarılı olmasında en büyük etkenin öğretmen olduğunu, başarılı bir öğretmenin öğrencilerinin de başarılı olacağını, diğer sorunların zamanla halledilebileceğini, önemli olanın öğretmenin idealist olması gerektiğini belirtti. Bütün arkadaşların gayretle çalıştığına inandığını, bu gayretlerini devam ettirmelerinin hem öğrenci, hem çevre hem de ülke için önemli olduğunu, öğrencilerle ders içinde ve ders dışında yakından ilgilenmek suretiyle başarıyı yakalayacağımıza inandığını söyledi.Türkçe Öğretmeni Süheyla ÇAKIR; başarının çok okumaktan geçtiğini, okumayan, kitap okumayan, sadece ders kitaplarıyla yetinen öğrencilerin hiçbir zaman yeterince başarılı olamayacaklarını; kitap okuma konusunda öğrencilerin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Türkçeyi güzel, etkili ve doğru konuşan öğrencilerin de başarılı olacaklarını, bu hususta bütün arkadaşlarının işbirliği yaparak ve kütüphanemizi en iyi şekilde işletip değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Çocukların ayda bir, yılda on kitap okuyarak dahi büyük yol kat edeceğini belirten Süheyla ÇAKIR, bu hususta herkesin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapacağına inandığını belirtti.Matematik öğretmeni H.Avni OKUMUŞ; öğrencilerin matematik dersinde geçmişe yönelik iyi bir temelle başarının sağlanacağını, dersin öğrencilere sevdirilmesinin başarıyı arttıracağını, yer yer testler hazırlanarak konuların kavratılması gerektiğini belirtti.Fen ve Teknoloji Öğretmeni Celile ALTUN; öğrencilere yeterince söz verilerek ilgi ve isteğin arttırılmasının başarıyı arttıracağı, öğrencinin dersi sevmesiyle başarının doğru orantılı olduğunu, dersi sevdirmenin de öğretmenin elinde olduğunu söyledi.Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni Nedim ÖZ; başarıda disiplin, tertip, düzen ve planlı çalışmanın önemini belirtti. Öğrencilere planlı ve doğru çalışma yöntemlerinin öğretilerek, rehberlik çalışmalarının bu hususta fırsat bilinmesi ve en iyi şekilde yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Öğrencilerin sadece bilgi yönünden değil, ahlâk ve davranış yönünden de yetiştirilmesinin önemine değindi. Öğrencilere kendi kültürümüzü kazandırıp kişilik yönünden sağlam bireyler yetiştirmeliyiz, dedi. Okulda mevcut olan araç ve gereçlerden en iyi şekilde yararlanılması gerektiğini belirtti.Dile getirilen bu fikirler tüm öğretmenler tarafından kabul edildi.
8- Okul Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN, öğrencilerin sınıfa beslenmelerini düzenli bir şekilde yaparak gelmelerinin onlar için yararlı olacağını, bu konuda öğrencilere sık sık hatırlatmaların yapılmasının gerektiğini söyledi. Temizlik, kılık kıyafet konusunda da öğrencilerle ilgilenilmesinin gerektiğini belirtti. Öğrencilerin sağlık durumlarını tehdit eden ve tehlikeye düşüren bit, sirke gibi haşerelerle, grip, nezle gibi rahatsızlıklar hakkında öğrencilere gerekli bilgileri vermeliyiz. Temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıklar hakkında bilgiler verildiğinde, temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıkların görülmeyeceği öğrencilere anlatılmalıdır. Sık sık kontroller yapılmalıdır. Öğrencilere mevsimlere göre giyinme konusunda bilgi verilerek öğrenciler bilinçlendirilmelidir.Öğrencilerin sağlık durumlarını tehdit eden ve tehlikeye düşüren bit, sirke gibi haşerelerle, grip, nezle gibi rahatsızlıklar hakkında öğrencilere gerekli bilgileri vermeliyiz. Temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıklar hakkında bilgiler verildiğinde, temizlik kuralları doğru olarak uygulandığında bu tür rahatsızlıkların görülmeyeceği öğrencilere anlatılmalıdır. Sık sık kontroller yapılmalıdır. Öğrencilere mevsimlere göre giyinme konusunda bilgi verilerek öğrenciler bilinçlendirilmelidir. Öğrencilerin beslenme ve sağlık durumlarının özenle takip edilmesi gerektiği vurgulandı. Özellikle servisle gelen öğrencilerin beslenmede zorluk çektiklerini, yetersiz ve dengesiz beslendiklerini söyleyen sınıf Matematik öğretmeni H.Avni OKUMUŞ bunun ileride öğrencilerin sağlığını bozabileceğini söyledi. Bunun için öğrencilere yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgiler verilirse daha iyi sonuçlar alınabileceği hususu dile getirildi
9- Fen ve Teknoloji Öğretmeni Celile ALTUN söz alarak, yeri geldikçe branşlar arası işbirliğinin sağlanılmasının faydalı olacağını, bunun gerekli olduğunu ifade etti.
10- Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN ; yazılı sınavlarda yönetmeliğe göre bir günde ikiden fazla yazılı yapılamayacağını, yazılı tarihinin en az bir hafta öncesinden duyurulmasının ve sonuçların da yine 10 gün içerisinde ilan edilmesinin bir zorunluluk olduğunu hatırlattı. Sınıf Rehber Öğretmeni Hasan ÖZCAN’ta, “Mecbur kalmadıkça bir günde üç yazılı da yapmayalım” dedi.Sınıfın başarısında öğretmen-veli-öğrenci işbirliğinin şart olduğunu ifade eden Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN; veliyi de eğitim-öğretimini içine çekmeliyiz dedi. Öğretmenin göstereceği fedakârlığın fazlasıyla veliden beklenmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle okul dışında kontrolün veli tarafından yapılması, internet cafelerden çocukların uzak tutulması konusunda titizlik gösterilmesi, ders çalışmalarının takip edilmesi ve çalışma programının uygulanmasının sağlanması gibi görevlerin veliye düştüğünü bu konuda veli ile işbirliği yapılarak eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi gerektiği ortak görüşüne varıldı.Okul ve veli işbirliğinin sağlanmasını başarıyı olumlu yönde arttıracağını belirten Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Erengül BALTALI; öğretmenin tek başına başarı sağlamasının yeterli olmayacağını, velilerinin de üzerlerine düşen vazifeleri yapmaları gerektiğini, bu konuda velilerin pasif kaldıklarını, veli toplantılarında bu konunun velilere iletilmesi gerektiğini söyledi. Veli-öğretmen-öğrenci üçgeninin diyalog içinde olmasının başarıyı arttıracağını belirtti.
11-Sınıf rehber öğretmeni Hasan ÖZCAN sınıfta her öğrencinin bir sosyal kulüpte çalışmasının sağlanması için seçimlerin yapıldığını ve sosyal kulüp faaliyetlerinin öğrenciye toplumsal olarak çok şey kazandırdığını ifade etti. Kulüp çalışmalarına gereken önemin verileceği vurgulandı.Sınıf Rehber Öğretmeni Hasan ÖZCAN “bu sınıflardaki öğrenciler geçiş döneminde oldukları için psikolojik olarak uyum sağlayama problemleri ortaya çıkabilir, kendilerini derse veremeyebilirler. Sınıfın, ortamın ve öğretmenlerin değişmesi onların içlerine kapanmasına sebep olabilir. Bu geçiş dönemi ile ilgili hem öğrencilerin hem de, anne ve babalarının bu konular hakkında bilgilendirilmeleri gerekir. Ben de bu konuda gerekirse her türlü yardıma hazırım.’’ dedi.
12-Komisyon kurulup ,sınavlara özenle hazırlanılmasına karalaştırıldı
13-Yeni öğretim programlarının dikkatle uygulanması istendi.
14-Zümre toplantılarında alınan karaların uygulanması istendi.
15-Günümüzde zararlı içeceklerin ilköğretime kadar indiği, bu yüzden öğretmenlerin bu konuda çok duyarlı olmaları gerektiği, periyodik olarak öğrencilerin uyarılıp aydınlatılmaları gerektiği görüşü ortaya çıktı. Özellikle sigara, alkol ve uyuşturucunun zararlarının öğrencilere sürekli olarak anlatılması kararlaştırıldı. Zararlı maddelere meyilli olan öğrencilerin tespit edilip erkenden olumsuz durumların önüne geçileceği söylendi. Özellikle Ülkemizde bali ve tiner kullanan çocukların sayısında artış gözlemlendiği, bu nedenle, bu konuda gereken duyarlılığın gösterilerek,bali ve tiner gibi bağımlılık yapan zararlı uçucu maddeler hakkında öğrencilere seminer verilmesi kararlaştırıldı.
16-E-Okul da öğrenci bilgileri tamamlandı.Bu sayfada yapılacak işlemleri sınıf öğretmeni takip edecek.Öğrenci bilgilerinin ve sınav tarihlerinin biran önce sayfaya kayıt yapılması karalaştırıldı.
17- 4 ve 5 .sınıflarda el yazısını kullandıkları için bu konuda özen gösterilmesi kararlaştırıldı.
18-Başka söz alan olmadığından iyi dilek ve temennilerle Okul Müdür Yardımcısı İsmet KAHRAMAN tarafından toplantıya son verildi.
ALINAN KARARLAR
1- Öğrenci merkezli eğitim sistemi örnek alınarak öğrencilerin ders içi etkinliklerinin arttırılması sağlanacak.
2- Öğrenmeyi öğretme ilkesi doğrultusunda öğrencilerin kütüphane, laboratuar gibi eğitim alanlarını daha fazla kullanmaları sağlanacak.
3- Türkçeyi en iyi şekilde kullanmaları için öğrencilere gerekli bilgi ve davranışlar kazandırılacak.
4- Okul araç ve gereçlerini kullanma konusunda daha dikkatli davranılacak.
5- Veli toplantıları belli aralıklarla yapılacak. Maddi problemi, hastalık problemi olan öğrencilere gereken ilgi gösterilcek. Velilerin toplantıya katılmaları için gerekli aktivasyon sağlanacak.
6- Derse geçmeden dikkatlerin toplanması ve motivasyonun sağlanması için ön konuşma yapılacak.
7- Sosyal ve kültürel etkinliklere katılımın sağlanması için gerekli tanıtımlar yapılacak. Bu tür faaliyetler duyurulacak.Sigara, alkol ve uyuşturucunun zararları sürekli olarak anlatılacak.
8- Rehberlik ihtiyacı olan öğrenciler tespit edilerek Müd. Yrd. İsmet KAHRAMAN bilgilendirilecek.
9- Öğrencilere planlı çalışmanın önemi anlatılacak. Ders çalışma programı için okul rehber öğretmeninde gerekli yardım istenecek.
10-Bali ve tiner gibi bağımlılık yapan zararlı uçucu maddeler hakkında öğrencilere seminer verilmesi kararlaştırıldı.
11-E-OKUL sayfasında yapılan işlemlerden Müd.Yrd .İsmet KAHRAMAN bilgilendirilecek.
Toplantıya Katılan Öğretmenler:
Türkçe Öğretmeni Matematik Fen Ve Teknoloji
Süheyla ÇAKIR H.Avni OKUMUŞ Celile ALTUN
İngilizce Beden Eğitimi(SEÇMELİ) Müzik
Hasan ÖZCAN Mehmet SUCUBAŞI Mehmet YILMAZ
Görsel Sanatlar Sosyal Bilgiler Rehberlik/SOSYAL ETKİNLİK
Özlem ERDOĞAN Makbule TOPÇU Hasan ÖZCAN
Beden Eğitim Teknoloji ve Tasarım Halk Kültürü
Mehmet SUCUBAŞI Erengül BALTALI Veli KILIÇ
Rehberlik ve Reh. Din Kültür veAhlak Bilgisi Teknoloji ve Tasarım
Zeynep ÖNCÜ Nedim ÖZ Emine GİRİTLİ
Toplantı Başkanı
İsmet KAHRAMAN
Müdür yardımcısı
Okul müdürü
Ahmet FINDIK