yardımmmm..-tüketiciler günü

bunch

Administrator
Ce: yardımmmm..

Her yıl 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününün içinde bulunduğu hafta Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır.

15 Mart’ın Dünya Tüketici Hakları Günü olmasının nedenlerinden biri, 15 Mart 1962 yılında o dönemin ABD Başkanı John F Kennedy’nin Temsilciler Meclisinde ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavram kullanmasından kaynaklanmaktadır. İlk olarak Amerika, Avrupa ve İskandinav ülkelerinde ortaya çıkan Tüketici Koruma faaliyetleri Japonya’ya ve oradan da tüm dünya ülkelerine yayılmaya başlamıştır. Daha sonra Birleşmiş Milletler, 1985 yılında aldığı bir kararla TÜKETİCİ HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİNİ ilan ederken bu konuşmanın yapıldığı 15 Mart tarihini DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ olarak kabul etmiş, ve Uluslararası tüketici örgütleri de bunu her yıl DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ olarak kutlamaya başlamıştır. TÜKETİCİ HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ; Temel gereksinmelerin karşılanması hakkı, Sağlık ve güvenliğin korunması hakkı, Ekonomik çıkarların korunması hakkı(Seçme hakkı), Bilgilendirme hakkı, Eğitilme hakkı, Tazmin edilme hakkı, Temsil edilme hakkı, Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olmak üzere tüketicinin 8 temel hakkını içermektedir.

Ülkemizde ise Tüketiciyi Koruma faaliyetleri özellikle 08.03.1995 tarih ve 22221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un, 08.09.1995 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra yurt genelinde önemli bir hareket kazanmıştır. Bu Kanun ile tüketicilerin hakları, yasal düzenleme çerçevesinde, çağdaş anlamda yeni boyutlara ulaşmıştır. Tüketici yasasının uygulanması sonucunda, yasanın eksik ve aksayan yönlerinin günün koşullarına uygun hale getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda “4822 sayılı Kanun ile Değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” hazırlanarak 14.06.2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Tüketici yasası ile tüketiciler Kapıdan Satışlar, Taksitli Satışlar, Kampanyalı Satışlar, Garanti Belgesi, Türkçe Tanıtma Kullanma Kılavuzu, Satış Sonrası Hizmetler, Ayıplı Mal ve Hizmetler, Devre Tatil, Paket Tur, Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar, Tüketici Kredisi, Kredi Kartları, Süreli Yayınlar, Mesafeli Sözleşmeler, Abonelik Sözleşmeleri, Yanıltıcı ve Aldatıcı Reklamlar … vb. gibi pek çok konuda yasalar ile satıcı ve sağlayıcılar karşısında haklarını arama ve elde etme imkanına kavuşmuşlardır. Gerek devletin çıkardığı bir takım yasal düzenlemelerle gerekse tüketicilerin biraraya gelerek örgütlendiği sivil toplum kuruluşları aracılığı ile ülkemizde sağlanmaya çalışılan tüketiciyi koruma ve haklarını gözetme faaliyetleri alanında en büyük görev yasanın uygulayıcısı konumunda olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve İllerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine düşmektedir.

4077 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 08.09.1995 tarihinden itibaren her yıl Dünya Tüketiciler Gününün içinde bulunduğu hafta Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmakta, bu hafta içerisinde Tüketici hakları ile ilgili paneller, seminerler radyo ve televizyon programları düzenlenmekte ve Tüketici haklarına saygı duyan ve koruyan kurum, kuruluş ve kişilere ödüller verilmektedir. Böylece tüketicinin her türlü menfaatini ön planda tutmayı ilke edinmiş olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve İl teşkilatları tüketiciyi yasa ile sahip olduğu tüm hakları konusunda bilgilendirme, eğitme, tanıtma ve koruma alanındaki öncülük görevini bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de yerine getirmeye devam edecektir.
 
Son düzenleme:

bunch

Administrator
Ce: yardımmmm..

2010
Sitemizdeki bağlantıları görebilmek için Vip Üye olmanız gerekmektedir.
Sitemizdeki bağlantıları görebilmek için Vip Üye olmanız gerekmektedir.
günü
15 Mart’ın
Sitemizdeki bağlantıları görebilmek için Vip Üye olmanız gerekmektedir.
Tüketici Hakları Günü olmasının nedenlerinden biri, 15 Mart 1962 yılında o dönemin ABD Başkanı John F Kennedy’nin Temsilciler Meclisinde ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavram kullanmasından kaynaklanmaktadır. Daha sonra Birleşmiş Milletler, 1985 yılında aldığı bir kararla TÜKETİCİ HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİNİ ilan ederken bu konuşmanın yapıldığı 15 Mart tarihini DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ olarak kabul etmiş ve Türkiye de imza atmıştır.


Evrensel tüketici haklarından en önemlisi kuşkusuz SAĞLIK ve GÜVENLİK HAKKIDIR ve sağlığımız gıdalarla birebir ilişkilidir. Ancak kayıtdışının engellenemediği ve her geçen gün bir olumsuzluğun ortaya çıktığı Gıda Sektöründeki terör, cevapsız kalan sorular, otorite ve denetim boşluğu, tüketicilerin kredi kartına, telefon sabit ücretlerine gösterdiği duyarlılığın gıda sorunlarına gösterilememesi 15 Mart
Sitemizdeki bağlantıları görebilmek için Vip Üye olmanız gerekmektedir.
Gıda
Sitemizdeki bağlantıları görebilmek için Vip Üye olmanız gerekmektedir.
nü BURUK kutlanmasına neden oluyor. Hormonlar, zirai ilaç kalıntıları, sorgulanan katkı maddeleri ve oranları, melaminli sütler, tartışılan yoğurtlar ve şimdide kırmızı etler…


Tüketicilerin en büyük sorunları ;
–Merdiven altı üretilen gıdaların tüketildiği bir toplum, yani eğitimsizlik, denetimsizlik ve kayıtdışılık sorunu.
– Meyve ve sebzelerde standardın üzerinde hormon kullanımı.
– İhraç edilmek üzere üretilen, kimyasal kalıntı fazlalığından dolayı sınırlardan geri gönderilen domatesler ve armutlar için- ilk kez- yalnızca para cezası verilmiş ve iç pazarda tüketilip – tüketilmediği soruları yanıtsız kalmıştır. Sıkı denetlenen ihraç ürünlerinde dahi standardın üzerinde kalıntı bulunması, iç tüketim için üretilen meyve ve sebzeler için çok düşündürücüdür.
– Çin’de bebek mamalarında çıkan melamin ile ilgili olarak sorularımıza, endişelerimize yetkili kurumlarca sağlıklı bilgi verilememesi ve güven sorununun derinleşmesi.
– Yine bazı gıdaların yüzey parlatılmasında kullanılan Magnesol adlı kimyasalın kullanılmaya devam edilmesi.
– Kızartmalarda kullanılan yağların kimyasallarla renginin açılması ve geri kullanımı .
– Tartışılan yoğurt ve kırmızı etler.
– Pazarlarda açıkta satılan gıdalar, ruhsatsız gıdaların raflarda bulundurulması, etiket bilgilerinin eksikliği…
 

bunch

Administrator
Ce: yardımmmm..

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü
Ne Kadarı Yeterli ?


Tüketim: Amaç mı "İhtiyaç mı"
Tüketim son yıllarda ihtiyaçları karşılamanın, hatta düşleri gerçekleştirmenin çok ötesine geçerek başlı başına bir amaç haline geldi. Oysa sınırsız tüketim çabasının ağır bir bedeli var ve günümüzde bu bedel de tüketimin kendisi kadar hızlı büyüyor.

Bütün Yenilenebilir Kaynaklar Tehlike Altında
Tüketim için kullanılan geniş kaynakların birçoğu sürdürülebilir düzeylerin çok üzerinde sömürülüyor. Yalnızca son 50 yıl içinde bile dünya genelindeki içme suyu tüketimi üç kat, fosil yakıt tüketimi de beş kat arttı. Kuzey Çin?deki yeraltı suyu seviyelerinden Kuzey Atlantik?teki balık tarlalarına kadar bütün yenilenebilir kaynaklar tehlike altında. Zaman içinde kaynakların kullanılmasındaki verimlilik arttı ve tüketilen kaynakların yerine yenileri getirildi ama son elli yılda izlenen yol çok açık: sürekli artan tüketimin yarattığı kirlilik ve kaynaklardaki bozulmalar giderek çoğalıyor ve bunun bedeli yalnızca mahvolmuş ekosistemlerde değil, özellikle en yoksul kesimdeki hastalıklarda ve sefalette de görülüyor.

Asıl Zorluk Bundan Sonra Başlayacak
15 Mart Dünya Tüketicileri Günü nedeniyle açıklama yapan TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar ÖZESMİ, "Fosil yakıt tüketimindeki artıştan dolayı atmosferde biriken milyarlarca ton karbon dioksit, iklim değişimi haline dönüşerek bu bedeli tüm dünyaya ödetiyor. Ancak, asıl zorluk bundan sonra başlayacak. Küresel tüketim katarı iyice hızlandı ve gelecek yıllarda hem insanlardan hem de doğal dünyadan beklentileri daha da artacak. Yalnızca tüketim peşinden koşmak, hem tüketici toplumlardaki yaşam kalitesini azaltacak hem de tüketici sınıf dışında kalanların en temel ihtiyaçlarını karşılama olanaklarını bile ellerinden alacak." dedi.

Yine de umutlu olmak için birçok nedenimizin olduğunu belirten Dr Uygar ÖZESMİ, ?Çevreciler, tüketici dernekleri, iktisatçılar ve siyasetçiler, bir yandan toplu tüketimin çevresel ve sosyal bedellerini azaltırken diğer yandan da insanların gereksinimlerini karşılamak için yaratıcı fikirler üretiyorlar. Bireylerin çok fazla ve çok az tüketimin arasını bulmasına yardım etmenin yanı sıra halka açık mal ve hizmetleri, mal yerine hizmet sunmayı, geri dönüştürülmüş maddeler içeren malları ve tüketicilerin doğru seçimler yapmasını vurguluyorlar. Bütün bu önlemler bir araya getirildiğinde, çevreye verilen zararın ve sosyal adaletsizliğin en aza indirgendiği yüksek bir yaşam kalitesine ulaşılabilir. En önemli nokta, yalnızca ?ne kadar? tüketim yapıldığına değil, ?nasıl? tüketim yapıldığına da eleştirel bir gözle bakabilmektir.? dedi.

Dünya Nüfusuna Üç Milyar İnsanın Ekleneceği Tahmin Ediliyor
Gelişmekte olan ülkelerdeki yüz milyonlarca kişinin yakın gelecekte tüketim toplumuna dahil olacağı gerçeğinin yanı sıra, otomobiller ve evler büyüdükçe ve yeni cihazlar üretildikçe tüketim toplumlarında kişi başına düşen tüketim de artacak. Kişi başına düşen tüketim artarken, insan nüfusu da artacak. İçinde bulunduğumuz yüzyılın ortalarına doğru dünya nüfusuna üç milyar insanın ekleneceği tahmin ediliyor. Tüketim ve nüfusun ortak etkisi tehlikeli görünüyor ama tüketimi kontrol altına almak nüfusu denetlemekten daha zor. Tahminlere göre, doğum oranları azaldıkça yüzyılın ikinci yarısında nüfus düzeyi yatay ilerleyecek. Fakat tüketim artmaya devam edecek.

Sınırsız Tüketimin Toplumsal Bir Sorundur
TEMA Vakfı; 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü'nde, sınırsız tüketimin toplumsal bir sorun olduğuna ve sadece tüketim peşinde koşmanın hem tüketici toplumlardaki yaşamın kalitesini azaltacağına hem de çocuklarımızın torunlarımızın yani gelecek nesillerimizin temel ihtiyaçlarını karşılama olanaklarının bile ellerinden alınmasına neden olacağına dikkat çekiyor. Bu sorunun çözümü; yaşamımızı sürdürecek kadar tüketip bundan mutlu olabileceğimiz bir toplum düzeni yaratmaktan ve herkesin bu hedefe ulaşmak için birlikte hareket ederek katkı sağlamasından geçiyor. Böylece bizden sonra gelecek tüm canlılara sürdürülebilir bir dünya bırakmış olacağız.

Kaynakça:
1-TEMA Vakfı Yayınları No:44, Dünyanın Durumu 2004 (Worldwatch Uzmanları)
2-TÜBİTAK-TEMA Vakfı Yayınları No: 5, Ne Kadarı Yeterli? (Alan Thein Durning)
 

emilie

Vip Üye
Ce: yardımmmm..

teşekkür ederim bunch hocam bende bişeler buldum yazı olarak fakat 1 tane şiir mevcut bu günle ilgili. öğrenciler dinlerken sıkılcaklar zaten türkçe yi zor okuyolar ama yapabileceim bişe yok sanırım..
 
Üst